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May 27, 1976

Mr. Paul A. Potter
Detectable Subsurface Tape Institute
P.O. Box 12
Deerfield, Illinois  60015

Dear Mr. Potter:

Your letter of April 22, 1976, petitioning to amend 49 CFR 192.321(e) to include a definition of
the term "other means" is assigned Docket No. 76-6.

Section 192.321(e) requires that unencased plastic pipe have an electrically conductive wire or
"other means" of locating the pipe underground, and you suggest that the "other means" include a
detectable tracer tape which can be located from the surface by a pipe/cable locator.

Section 192.321(e) is written in performance type language rather than specification terms.  In
general, performance regulations state an objective requirement but leave the specific means of
compliance to the selection of the operator.  Thus, with regard to locating plastic pipe, there may
conceivably be many means other than detectable tracer tape, and it would be impractical to
include detailed specifications for each means within Section 192.321(e).  Therefore, it would not
be appropriate to amend §192.321(e) as you have suggested to make specific provision for
detectable tracer tape even though it appears to meet the present standard.  Accordingly, the
petition is denied.

We appreciate your interest in this matter.

Sincerely,

\signed\

Cesar DeLeon
Acting Director

Office of Pipeline
  Safety Operations
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April 22, 1976

Mr. Cesar DeLeon
Acting Director
Office of Pipeline Safety Operations
Materials Transportation Bureau
Department of Transportation
2100 Second Street, S.W.
Washington, D.C.  20590

SUBJECT: Petition For Amendment of Title 49 CFR Part 192, Section 192.321(e) Per Rule
Making Procedures in Part 102, Section 102.31

Dear Mr. DeLeon:

As an interested party on behalf of manufacturers and utilities installing detachable tracer tape
over plastic gas lines, we petition you to issue an amendment to Section 192.321(e) which reads
as follows:

"Plastic pipe that is not encased must have an electrically conductive wire or other means of
locating the pipe while it is underground."

We petition the Acting Director to add the following amending sentence to Section 192.321(e) as
follows:  "Other means" may be construed to include a detectable tracer tape which can be located
from the surface by a pipe/cable locator.

We request this amendment for the following reasons.

1. The amending sentence will clarify the confusion in the interpretation of the phrase "Other
means."

2. The amending sentence will codify and acknowledge the present installation practices of
gas companies now using detectable tape in their systems in many cases to conform to Section
192.321(e).
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3. Gas companies installing detectable tape have found its use to be an advantage over
insulated wire because of its greater visibility, flat shape, orange color and in many cases easier to
locate inductively than wire.  Material cost is a factor too.

4. Some gas companies install detectable tracer tape because of its warning feature to help
prevent excavator damage or to comply with local laws such as the one issued June 18, 1973 by
the Fairfax County Board of Supervisors, Fairfax, Virginia.

5. To be consistent with Specifications written by other governmental agencies such as the
General Services Administration in its Public Buildings Service Guide Specifications, Volume 4,
Pages 1501-14, Paragraph 18, Subparagraph 18.1.1 as amended October, 1973 which reads as
follows:

"Where non-metallic piping location is to be identified, an electrically conductive wire or other
means of locating the underground pipe by electronic pipe detector shall be provided.  "Other
means" may be construed to include a detectable tape which can be located from the surface by a
detector.  Where detectable tape is employed, tape shall be not less than two inches in width by
0.0055 inch thick with a tensile strength of 50 pounds; this type of tape may be used for other
piping in lieu of the 6 inch wide tape specified above."

We hereby request that the Acting Director of the Office of Pipeline Safety Operations issue the
recommended amendment in accordance with Section 102.31.

Respectfully Submitted,

\signed\

Paul A. Potter
DETECTABLE SUBSURFACE TAPE INSTITUTE
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Detectable SubSurface Tape
Institute

                                                EXHIBITS FOR PETITION
                                                TO AMEND TITLE 49 CFR

Part 192, Section 192.321(e)
Per Rule Making Procedures in
Part 102, Section 102.31

A. Installation of Detectable Marking Tape
Sections 211.31 and 211.32

B. Recommended Practice for Marking Liquid
Petroleum Pipeline Facilities, by
American Petroleum Institute, Washington, D.C.

C. Louisiana Department of Highways Policy and
Specification Requirements for Location of Non- Electrically

Conductive Underground Utility Pipe Lines.

D. Fairfax, Virginia, County Code Governing Excavation and Utility Line
Installation.

E. Typical Warning Tape Installation, LOVaca Gathering Co.

F. Installing Services Instructions of Philadelphia Electric Company for Plastic
or Coated Steel Pipe.
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ATTACHMENT
EXHIBIT A: INSTALLATION OF DETECTABLE MARKING TAPE

                                                       EXHIBIT B
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RECOMMENDED PRACTICE FOR MARKING
LIQUID PETROLEUM PIPELINE FACILITIES

ISSUED BY

AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE
DIVISION OF TRANSPORTATION

1801 K STREET, N.W.
WASHINGTON, D.C.  20006

FOR SALE BY

AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE
PUBLICATION SECTION

1801 K STREET, N.W.
WASHINGTON, D.C.  20006

2.8 DETERMINING THE
LOCATIONS FOR PIPELINE
MARKERS

The use of conventional Pipeline
Warning signs is not recommended in heavily

developed urban areas such as downtown
business centers where placement is
impracticable, or would not serve the
purpose for which markers are intended, or
when the local government maintains current
substructure records.  In such areas the car-
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riers may elect to indicate the presence of a
pipeline by means of stenciled markings, cast
monuments, plaques, signs, or other devices
installed in curbs, sidewalks, streets, building
facades or wherever else practicable.

a.  Pipeline Markers should be  located at
each public road crossing, at each railroad
crossing and in sufficient number along the
remainder of each buried line so that its loca-
tion is accurately known.  The latter may be
accomplished by placing  markers at fence
lines, property lines right-of-
way boundaries and in open  areas wherever
the party exerting control over the surface
use of the right-of-way will permit such
installation.

b.  Pipeline Warning Signs should be
installed at locations where the pipeline is
above ground and is accessible to the public.
Aerial  cross- ings on any type of structure
either publicly or privately owned should be
considered for this purpose as being accessi-
ble to the public.  Pipeline Warning Signs
should be placed on each side of a traversed
waterway or any impoundment which is an
active source of water supply.

c.  Navigable Waterway Pipeline  Warning
Signs should be placed on each side of all
crossings of navigable waterways.  Such
installation should also in- clude a Standard
Pipeline Warn-
ing Sign, for each buried pipe- line crossing,
which should be installed above the normal
high water line.  Special Pipeline   Warning
Signs should be used at  non-navigable
waterways where there are activities or
operations that could damage  the pipeline.
(See Drawing No.3)

3.0 OTHER PIPELINE MARKING
PRACTICE

3.1 AERIAL PATROL MARKERS

Aerial Patrol Markers may be used
along the route of the pipelines to aid in their
patrol by aircraft.  Drawing No. 4 is an
example of an appropriate Aerial Marker
installation.

3.2 PAINTING AND BANDING SIGN
SUPPORTS

The selection of colors and the
marking of sign supports should be
determined by the carrier.

3.3 LINE MARKING PLACED
UNDERGROUND

It may sometime be desirable to
install a buried marker tape during
construction of a pipeline as a supplement to
other marking practices.  If installed, such a
tape should be brightly colored and warn in
print of the presence of a pipeline.

3.4 PIPELINE FACILITIES SIGNS

Fence or rail guarded facilities or
appurtenances, such as pumping stations,
terminals, delivery facilities, tank farms,
valves, metering or pipeline junction
manifolds, should be marked with appropri-
ate signs.  Drawing No.5 is an example of
such a sign.  Carriers should maintain these
signs around those facilities which are visible
or accessible to the public.  These signs
should contain the name of the carrier and an
emergency telephone number.  The signs
may also contain other data, such as the type
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or name of the facility, a mailing address,
instructions, prohibitions and warnings.

4.0 MAINTENANCE

The maintenance of markers and
signs should be a part of the carrier's regular
maintenance procedures.  Signs, along with
their supporting structures, should be
maintained in their original state of effec-
tiveness.  Damaged or defaced signs should
be replaced.  Markers should not be
obscured by vegetation.  Markers whose ef-
fectiveness has been compromised by
construction or development should be
relocated to restore effective marking.

EXHIBIT C
STATE OF LOUISIANA

DEPARTMENT OF HIGHWAYS
P.O. BOX 44245, CAPITOL STATION

BATON ROUGE, LA.  70804

August 21, 1973

DEPARTMENTAL POLICY AND
SPECIFICATION REQUIREMENTS FOR
LOCATION OF NON-ELECTRICALLY
CONDUCTIVE UNDERGROUND UTILITY
PIPE LINES                    _

MEMORANDUM TO: MR. DEMPSEY D. WHITE
CHIEF CONSTRUCTION AND MAINTENANCE ENGINEER

MR. GRADY CARLISLE
TRAFFIC AND PLANNING ENGINEER

The Department's present policy, as stated in a memorandum to District Engineers dated
3/9/71, that requires the installation of approved detection wire or tape on all non-electrically
conductive underground utility pipe lines remains in effect.  This policy applies to all utility
agreements and permits that authorize utility installations within the highway right of way.  The
policy is stated as follows:
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"Any non-metallic or non-conductive (electric current) underground facility must be
installed with a non-corrosive metallic wire or tape placed directly over and on the center
of the facility for its entire length within highway right of way.  This applies to both
parallel installations and crossings.  Wire or tape must be connected to all fixtures and
appurtenances."

Specific requirements and specifications for the detection wire or tape are as follows:

1.  The detection wire shall be neoprene insulated copper wire with wire diameter not
smaller than No. 14 wire or stainless steel wire with the diameter not smaller than .041" diameter.

2.  The metallic detection tape that may be used are those on the approved products list
that is maintained by the Department's Materials Section.  Tape that is not on the approved
products list must be submitted to the Materials Section for approval prior to use.
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3.  The approved wire or tape selected shall be used throughout the project.

4.  The wire or tape must be centered directly on top and attached to the pipe at least
every fifty (50) feet of pipe length by approved methods.  Wire or tape must be connected to all
fixtures and appurtenances.

5.  The utility companies may use, at their discretion, supplementary plastic warning tape
of a non-metallic nature; however, this warning tape cannot replace the metallic system placed on
the pipe line.

6.  Utility companies applying for permits or entering into agreements with the
Department, that will require a detection system, must include sufficient specifications and data so
it can be determined if these policy and specification requirements will be met.

\signed\

A.B. RATCLIFF, JR.
CHIEF ENGINEER
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                                                                                                                                   EXHIBIT D

The Fairfax County Board of Supervisors, Fairfax, Virginia      _
enacted on June 18, 1973 the following Code:

CODE GOVERNING EXCAVATION AND UTILITY LINE INSTALLATION

ARTICLE III.  THE OPERATOR

Section 12.   Excavation.

(d) When trenches excavated for the installation of gas pipelines are backfilled, a
continuous tape shall be installed after tamping 18 inches above all direct burial plastic
mains and 12 inches above services, stubs and stub extensions.  The tape shall be not less
than three (3) inches wide, brilliant in color and imprinted with words clearly defining the
utility line as "GAS".  The tape shall be impregnated with metal so that locating equipment
can readily pick it up.  The remainder of the backfill may then be placed.

Attachment
Exhibit E & F


